Er zijn enorm veel boeken die je op weg kunnen helpen. Maar aan welk boek heb jij misschien wat? Twee boeken zal ik kort aan je introduceren. Elk boek heeft zijn eigen stijl en beschrijft een eigen aanpak van het komen tot een studiekeuze. Het ene boek is helemaal gericht op de studiekiezer en een boek richt zich op de ouder. Laat je inspireren.

De boeken die ik bespreek doorlopen de stappen Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Alle resultaten worden verzameld en het puzzelen met het huidige aanbod aan opleidingen gaat beginnen.

Studiekeuzegids Help uw kind op weg

Deze gids is geschreven door Annemiek van Kessel en Marion van Hoof en richt zich op ouders van havo en vwo -scholieren. De eerste helft van de gids gaat over wat voor een ouder ben ik eigenlijk? En onderzoeken over de hedendaagse puber. Deze informatie geeft je als ouder wat meer tips over hoe je de communicatie het beste kan aanpakken. In het tweede deel werken ze de studiekeuze aanpak uit in een Persoonlijk educatie Profiel (PeP).Een handige verzamelstaat van de zelfanalyse-fase is het resultaat. Echter dan begint het speurwerk: een vertaalslag gaan maken naar een concrete opleiding. Hier in geven ze in de gids een goed advies over de mogelijke aanvliegroutes. Ga je je oriënteren op een beroep of ga je je richten op het vinden van een studie? Beide tegelijk bewandelen kan ook. Mijn ervaring is dat sommige jongeren echt het beeld van een beroep nodig hebben om te kunnen kiezen. Anderen weer niet. Deze gids is een aanrader voor ouders die op zoek zijn naar hun eigen rol en een methode om te gaan kiezen.

Wil je meer weten, leen dan in de bibliotheek het vertaalde boek van Nella Barkley. ‘De ouder is de beste loopbaanbegeleider!, 1998, Samson.’ Het wordt niet meer herdrukt.

De rest van je leven?                               de rest

Dit boek met de pakkende titel van Carine Vos is geschreven voor jongeren. Ik herken het uit mijn praktijk als studiecoach. Sommige jongeren hebben echt dat gevoel. Help! Heel begrijpelijk. Tot nu toe hebben studiekiezers alleen gekozen voor een profielkeuze, een sport, hobby en hun vrienden. Dat gaat soms vanzelf. Nu ga je kiezen voor je talent, een beroepsgroep, een andere stad, zelfstandig wonen? Je toekomst. Dat is spannend. Dit boek bestaat uit achtergrond informatie, tips en oefeningen. Het leest heel gemakkelijk, is helder en compact. In bijna 70 pagina’s werk je toe naar een keuze. Aan de hand van oefeningen onderzoek je je persoonlijkheid, je interesses, je capaciteiten en je werkwaarden. Carine Vos stelt een goede methode voor bij de uitwerking van de stap: ga je richting bepalen van welke studie bij je past. De aanpak start van uit je persoonlijkheid of van uit je interesses. Stel dat uit je onderzoek is gekomen het interessegebied baby’s. Je persoonlijkheid is o.a. introvert, observerend, praktisch. Je capaciteiten zijn mbo/hbo. Je belangrijkste werkwaarden zijn toewijding en onafhankelijkheid. Welke studies zijn er mogelijk: verloskundige, kraamverzorgster, babykledingontwerper, etc. Je ziet, er is nooit één antwoord. Maar een richting waar je verder mee kunt. Dit boek is geschikt voor jongeren die houden van schrijven en zelfstandig opdrachten uitwerken.

Wordt vervolgd!

Eva