Motivatie kun je niet opleggen maar is iets waar mensen zelf voor zorgen. Daniel H. Pink introduceerde in de vorige eeuw een nieuwe manier om naar motivatie te kijken. Hij gaf dit de naam motivatie 3.0.; gebaseerd op onze aangeboren behoefte om zelf de regie te willen voeren over ons leven (autonomie), te leren en creëren (meesterschap) en onszelf en onze wereld te willen verbeteren (zingeving).Hoezo gemotiveerd?

Motivatie 1.0 noemt Pink heeft alles te maken met overleven.

Motivatie 2.0 is opgebouwd rond externe beloningen en straffen. Effectief voor routinematige activiteiten en gericht op een externe beloning en minder op het verkrijgen van voldoening tijdens het doen van een activiteit. In deze 21ste eeuw past deze vorm niet meer bij competentiegericht onderwijs, netwerk-organisatie, ons denken over werk-privé balans, het nieuwe werken en zingeving.

Onderzoek of je meer een intrinsieke of extrinsieke motivatie hebt om te gaan studeren. Bij intrinsieke motivatie draait het om het spel, en bij extrinsieke motivatie om de knikkers.

Pink benoemt in zijn boek DRIVE twee type gedragingen:

  • Type I-gedrag: een manier van denken en een levenshouding die gebaseerd is op een intrinsieke motivatie; de voldoening, de plezier van het spel, een passie of persoonlijke missie.
  • Type X-gedrag: wordt ingegeven door extrinsieke verlangens naar bijvoorbeeld een goed salaris of een diploma.  Dit type is minder gericht op de voldoening maar meer op de beloning die volgt op een activiteit.

Weet je welk type je bent?

Beide antwoorden zijn goed: het helpt je een antwoord te vinden naar je motivatie. Waarom zou je deze studie gaan doen? Welke drijfveren zitten hierachter? Onderzoek wat op dit moment een goede balans zou zijn voor jou in de intrinsieke en extrinsieke motivatie. Dat geeft je inzicht in welke studies beter passen bij je behoeften en interesses.

Neem even de tijd en bekijk dit filmpje om je te inspireren.

RSA Animate – Drive: The surprising truth about what motivates us

Hoe kom je achter je motivatie?

Wanneer we op een (bij) baan solliciteren wordt ons vaak gevraagd ervaringen uit het verleden toe te lichten. Ben je zorgvuldig, klantvriendelijk of een harde werker? En kun je dit aantonen met enkele voorbeelden uit betaalde of onbetaalde werkzaamheden die je hebt gedaan. Selecteurs gaan er vanuit dat het gedrag in het verleden, de beste voorspeller is van toekomstig gedrag.

Motivatie uit zich dus in gedrag. Het wordt zichtbaar.

Aan de slag:  Motivatie ontdekken in 3 simpele stappen
Laten we er eens achter zien te komen wat jouw motivatiepatroon is. Dit kun je doen door de volgende stappen te ondernemen:

  1. Activiteiten inventariseren. Maak een lijst van alle activiteiten waar jij plezier aan hebt beleefd en alle activiteiten waarbij je voelt: dit heb ik goed gedaan!
    (mooie rol in de musical, geweest, een 8 gehaald voor een werkstuk, het verzorgen van dieren, een grote klant binnengehaald voor een werkgever, een hoge berg beklommen, enzovoort).
  2. Praat met vriend of ouder over deze activiteiten. Vertel letterlijk wat je aan het doen was tijdens die activiteit en maak samen aantekeningen. Welke stappen en acties gaven je veel energie? Wat was jouw aandeel, hoe kreeg je iets voor elkaar? Het is belangrijk dat je plezier beleeft aan de actie die je onderneemt.
  3. Bespreek in ieder geval vier situaties waarin je actief een rol hebt en met plezier op terugkijkt.
    Dus, pak oude fotoboeken en praat over hobby’s, bijbanen, verhuizen en vakanties. Zo kun je ervaringen en activiteiten herinneren. Ook oude agenda’s en schriften frissen het geheugen op. Analyseer deze activiteiten samen.  Onderstreep woorden die vaker terugkomen, of die met elkaar te maken hebben. Wat zijn  de overeenkomsten, wat zijn de onderwerpen, welke rol pakt je graag op in welke context. Welke  patronen herkennen jullie daarin? wat zegt dat over jouw motivatie? Krijg je al een idee voor studiethema’s?

Nog meer inspiratie

Kun je geen genoeg krijgen van deze opdrachten? Dan heb ik hier nog een inspiratieopdracht voor je.

Leukste vakken en beste vakken

  1. Maak een top 3 van vakken waar je goed in bent.
    Schrijf in het kort op:
    Is dit altijd zo is geweest? Zo nee, hoe komt dat? Wat raakt, boeit je in dit vak? Moet je er moeite voor doen of gaat het vanzelf? Pak de laatste leerboeken/ programma’s er eens bij, welke onderwerpen hebben vooral jouw interesse?
  2. Noteer nu de vakken die je leuk vindt.
    Is er een overeenkomst? Zo wel goed, als leuk? Vul de notities aan met waarom je dit vak leuk vindt. Kijk weer naar de leerboeken. Welke onderwerpen maken je nieuwsgierig naar meer?
  3. Googelen maar!
    Onderstreep woorden die vaker terugkomen, of met elkaar te maken hebben. Gebruik deze trefwoorden, ga op onderzoek uit en google op internet. Welke studies/ beroepen passen bij deze trefwoorden? www.carrieretijger.nl, www.studiekeuze123.nl, www.nationaleberoepengids.nl

Ik hoop dat ik je op deze manier handvatten kan aanreiken die helpen in de zoektocht naar een passende studie voor jou. Heb je vragen, of kom je er even niet uit. Mail me via info@studiekeuzejongtalent.nl

Succes!

Groeten,

Eva

Gebruikte literatuur
Daniel H. Pink, Drive; Anton Philips, Annemiek van Kessel, De kracht van motivatie.