Wil jouw zoon of dochter een studiekeuze maken? Dat is een keuzeblog2 waarvoor ouders zich erg verantwoordelijk kunnen voelen en misschien zorgen over maken. Er zijn zoveel keuzes in studieland.. en welke keuze jouw jong talent ook maakt, je wilt natuurlijk wel dat hij of zij gemotiveerd is en de studie zal afronden.
In dit blog geef ik je handvatten om een gemotiveerde keuze te kunnen maken.

Waar wordt jouw jong talent door gemotiveerd?

Dit is een lastige vraag, maar wel essentieel en misschien wel de drager van de studie en loopbaan. Hoe eerder we weten wat ons motiveert, des te beter zijn we in staat om onszelf volledig te ontplooien. Als we weten wat ons motiveert, zijn we in staat om bewust een studiekeuze te maken.

Motivatie is de prikkel die jongeren ertoe beweegt om een keuze te kiezen. We kunnen gemotiveerd worden door de buitenwereld en van binnenuit. Juist de motivatie die van binnenuit komt zorgt ervoor dat we tot actief tot gedrag overgaan, het geeft je een focus en het lukt je om je koers vol te houden. Waar je door gemotiveerd wordt is persoonlijk en voor iedereen verschillend. De ene mens zal in actie komen wanneer hij zijn deskundigheid kan inzetten en een ander komt in beweging door een uitdaging.

Waar maakt uw zoon of dochter zich hard voor?blog2superman

Wanneer we van binnenuit gemotiveerd zijn, dan pakken we dingen op vanuit vrije wil en dat geeft voldoening! We kunnen gemotiveerd raken omdat we gewoon de beste willen zijn, willen experimenteren, anderen helpen, dingen ontwikkelen, enzovoort. Als we eenmaal gemotiveerd weten we precies wat we moeten doen en welke vaardigheden we in kunnen zetten om iets op te lossen. Deze vaardigheden gaan je makkelijk af, bijvoorbeeld door te luisteren, onderhandelen, overtuigen, presenteren, dingen overzichtelijk te maken, instructies uit te voeren, of snel te schakelen.

Welke omgeving past bij je jong talent?

Studies hebben elk een verschillende manier van aanpak. Welke omgeving en omstandigheden zijn voor goed voor je zoon of dochter en welke niet. Neem eens de tijd om in te beelden wat de volgende onderwerpen met hem of haar doen:

Formele sfeer                  of                           Informele sfeer

Creatief                             of                           Conventioneel / Conservatief

Thuisstudie                       of                           Klassikaal en werkgroepen

Krijg hij of zij energie door kwaliteit te leveren, door veel structuur, persoonlijke erkenning, of door duidelijke gezagsverhoudingen?

Wat boeit je jong talent?

Wat houdt jouw zoon of dochter bezig? Waar kijkt hij of zij naar op televisie? Welke onderwerpen boeien hem of haar blijven terugkomen in zijn of haar leven?
Is jouw zoon of dochter liever met concrete zaken bezig, of juist met abstracte. Is hij of zij bijvoorbeeld geïnteresseerd in mensen, samenwerken, omgaan met emoties, een groep bij elkaar houden? Of wil je zoon of dochter precies weten hoe iets werkt en weet misschien zelfs een betere constructie?
Wilt hij of zij dingen mooier maken, iets goed organiseren, iets nieuws verzinnen, of ergens aan bijdragen? Heeft uw zoon of dochter iets met feiten, gegevens, of computers? Of vindt hij of zij het juist heel fijn om de zintuigen te gebruiken? Weet hij of zij van heel veel dingen wel iets (generalist) of weet hij van een ding heel veel (specialist)?

In welk beroep zou dat toegepast kunnen worden?

Hoe komt uw zoon of dochter het beste tot zijn of haar recht en welke rol past daarbij?

Soms is het al te zien bij sport: de ene persoon is een teamplayer en de ander doet dingen liever solo. Wat valt jou op bij je zoon of dochter? Werk hij of zij graag alleen, of met een team?
En hoe ziet dat er dan uit? Neem hij of zij een onafhankelijke rol, een sleutelrol, de rol van de coach, of meer een dirigent?

Een leuke opdracht:

Neem deze week de tijd om bovenstaande vragen te beantwoorden

  • Vraag je zoon of dochter om deze vragen ook te beantwoorden.
  • Vraag nog iemand die uw zoon of dochter kent om deze  5 vragen over hem of haar te beantwoorden (bijvoorbeeld een broer, zus, vriend, oma of docent).

Leg dat eens naast elkaar. Welke patronen zie je? Welke beroepen /studies horen daarbij?

Heb je vragen aan mij? Stuur me gerust een e-mail.

Eva